Det norske juleølet er sødmefullt og mørkt og passer faktisk aller best med desserter og småkaker. Vi har testet årets juleøl med julens søtere fristelser.

 

Tekst: Kjersti Veel Krauss Foto: Frode Henriksen

Har du ikke hørt om dessertøl, sier du? Vi forstår godt at du ikke umiddelbart tenker øl og kaker sammen, men juleølet med sitt distinkte hint av kaffe, sjokolade og vanilje, vil passe som hånd i hanske med julekakene. Så vent heller med å nyte en flaske mørkt og søtt juleøl til kakene kommer på bordet.

Med sin røde bær, røstede toner, syrlig og avrundet sødme, passer Lade Gaards Juleøl Sterk Type til de klassiske juledessertene som riskrem og multekrem.

151106_sitat_peker Om Juleøl til desserter

 

Bare se her:

Øl og de syv slag

Om vi skal tro ekspertene på norske mattradisjoner og matkultur, skal julebaksten inneholde en tredel stekt, en tredel smultbakt og en tredelt ovnstekte kaker. Klassiske og litt tørre kaker som fattigmann, kransekake, krumkake, sirupsnipper og sandkaker vil nå nye høyder om det parres med for eksempel Lervigs Kringly Kriss, Lade Gaards Juleøl Sterk Type eller Aass Vellagret Juleøl.
Sistnevnte vil overraskende nok også gjøre seg godt sammen med kokosmakroner.

Krydrede kaker, som for eksempel pepperkaker, kommer til sin rett sammen med Nøgne Ø sitt Underlig Jul eller Kringly Kris fra Lervig Aktiebryggeri. Sistnevnte vil også gjøre seg godt med smultringer.

Øl og juledessert

Vi ble overrasket da vi smakte på Dahls Juleøl Sterk. Dette var et perfekt øl til karamellpudding, og er du så heldig at du har begge deler hjemme i løpet av romjulen, bør denne kombinasjonen til pers.

Med sin røde bær, røstede toner, syrlig og avrundet sødme, passer Lade Gaards Juleøl Sterk Type til de klassiske juledessertene som riskrem og multekrem.

Øl og julekonfekt

Ingen jul er komplett uten sjokolade. Julekonfekter, delfiakaker eller andre mørke sjokoladefristelser, kompletteres fint med for eksempel Berentsens Juleavec, Ringnes’ Julebukk eller juleølet Tomasmesse fra Kinn bryggeri.

Øl og peiskos

Helt til slutt sitter du foran peisen. Ute faller snøen og flammene blafrer lystig. Ta frem boka du fikk i julegave av en god venn og kos deg med et glass Nøgne Ø sin Julekveld eller en Bestefar fra Haandbryggeriet. Begge disse ølene er perfekte avec-øl. Har ikke julestemningen kommet ennå, burde den gjøre det nå.

JulegØLgg

1 Flaske øl (Bådins Tussvatn eller et annet krydret, sterkt juleøl)
15 cl portvin eller madeira
1 kanelstang
7 hele nellikspikere
1 bit med fersk ingefær, tilsettes skrellet og hel
1ts kardemomme
Et skrell fra skallet av en appelsin eller mandarin
En skvis appelsinsaft
1 stjerneanis
1,2 dl sukker

Varm opp portvin i en kjele, tilsett så alle krydderiene og la det få et oppkok. Tilsett så sukkeret og ølet. Husk at gløggen ikke må koke, for da forsvinner alkoholen.
Servér med rosiner og mandler som en klassisk gløgg.

 


 

Share

 

   

151106_sitat_peker Følg oss i sosiale medier

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern