Årets øl 2015 kåres 12. sept.

Publisert i Alle artikler, Øltester, Øvrige nyheter

150909_arets_ol_superfinalister141103_bildeskygge_800px

150326_ikon_artikkel

 


Tekst: Ølakademiet Foto: Frode Henriksen

 

De fem finalistene er nå klare for finalen. Juryen har vurdert hvilket øl som har gjort seg mest fortjent til å få den prestisjetunge tittelen Årets øl 2015. På lørdag offentliggjøres vinneren under Matstreif på Rådhusplassen i Oslo.

 

141202_new_quotemarkHvilket av ølene som aller mest fortjener tittelen Årets Øl, får du vite på Matstreif, lørdag 12. september kl 15. Matstreif kan by på mange gode smaksprøver innenfor det som betraktes som typisk norsk mat-og drikkekultur. Velkommen!

 

Blant årets nylanseringer er det fem øl som peker seg ut, enten ved at de er innovative, har stort markedspotensial, eller fordi at de smaker ekstra godt.

56 nye øl er påmeldt til Årets Øl. Juryen plukket først ut 25 øl som hadde nok særpreg til å hevde seg i den sterke konkurransen om Årets Øl-tittelen. Nå er det fem øl som er i siste finalerunde. Alle fem har en historie å fortelle samtidig som de har markedspotensial og ikke minst smaker godt.

 

Her er de 5 finalistene før kåringen av Årets Øl:

Hansa Vienna Lager Spesial      

En ølstil som juryen ikke kan huske å ha sett fra et norsk bryggeri før. Ølet skiller seg fra annen pilsner ved å ha en rødbrun farge, et litt annet aromabilde og ikke minst god tørrhet. Et virkelig godt lagerøl som renser godt opp og kommer til å gjøre en god jobb med høstens lammeretter. Ølet er tilgjengelig i vanlige butikker og har et stort potensial hos ølinteresserte forbrukere som trenger en pause fra overgjæret øl.

Kinn Bresjnev Sovjet stout     

Russian stout er en annen ølstil som ikke er så vanlig, med markert alkohol- og maltpreg. Kinns utgave er overraskende frisk oppi all aromarikdommen. Mektig så det holder og et øl som setter spor etter seg. Flaske- og etikettdesign er god gammel Kinn-stil med betydelig innslag av humor.

Ringnes Polaris Røykbokk 2015 

Polaris er en serie som Ringnes lanserte i 2012, den gang med dobbelbokk. I år er det røykbokk hvor røykmalt fra Stjørdal bidrar med et lett røykpreg. Et velbrygget bokkøl med stor fylde og fruktighet og lang ettersmak som er tørt nok til å fungere til retter som viltgryter. Men som også har nok sødme til å følge en ostebrikke. Flaskedesignet er fortsatt like gjennomført og informativt med små felt som med tekst og grafikk forteller om ølet.

Eiker Melkestout

Eiker Ølfabrikk er et familiedrevet bryggeri i ordets rette betydning. Deres øl skiller seg ut først og fremst gjennom en helhetlig og gjennomtenkt design, med klart innslag av innovasjon. De små 60-tallsinspirerte flaskene som har kjælenavnet «grisunger» prydes med søte og morsomme elementer. Flaskeformen åpner opp et nytt marked for øl, og det at Eiker-ølet er økologisk gir det en ekstra markedsverdi. Eiker Melkestout er et kraftig maltet og fyldig øl som en stout skal være, med lett melkesødme.

Slaget på Vågen Krydderøl 

Lysefjorden Mikrobryggeri er veldig typisk for dagens norske bryggeriverden ved at det startet som et bryggerlag av venner som valgte å satse profesjonelt fra 2013. Dette smaksintense krydderølet med innslag av røyk er et av deres første som når utenfor lokalmiljøet, og ideen er hentet fra den dramatiske hendelsen i Bergen havn (Vågen) for 350 år siden. Brennende nederlandske handelsskip fylt opp med krydder har gitt inspirasjon til oppskriften.

Hilken øl synes du fortjener å vinne? I vår uformelle valgurne kan du her avlegge din mening:

Hvilken er din favoritt?

Hansa Vienna Lager
Ringnes Polaris Røykbokk
Kinn Sovjet Staut Bresjnev
Lysefjorden Slaget På Vågen
Eiker Melkestout

Poll Maker

Du kan stemme én gang per dag fram til lørdag klokken 12:00.

 

141202_new_quotemarkI årets konkurranse ser vi stort mangfold i stiler, ølene er svært aktuelle i markedet og tidsriktige. Kreativiteten er på plass, og bryggerne har gjort sitt ypperste for å finne frem til de mange godbiter som er laget! -Jørn Tore Persen-

Les gjerne mer om Årets øl eller Matstreif, så ønsker vi hjertelig velkommen til Rådhusplassen på lørdag!

Årets Øl-jury består av Steinar Killi, Arkitektur- og Designhøyskolen, Runar Døving, Markedshøyskolen, Stein Øvre, Creuna, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Gustav Foseid, Norbrygg, Ove Haugland Jakobsen og Per Øyvind Arnesen, begge Ølportalen.

Årets Øl er et samarbeid mellom Ølportalen, Norbrygg, Ølakademiet og Apéritif og kåres for femte år på rad.

Personvern