Alu betyr øl og byr på eldgammel gjær!

Publisert i Blogg

Alu-1024150325_ikon_blogg

 


Tekst: Anne Moe Foto: Grünerløkka Brygghus

Har du lyst til å smake øl brygget på gamle norske ingredienser? Ølen med navn Alu by Norse er en moderne tolkning av gamle norske bryggetradisjoner. Hvor man fokuserer på einer og pors som krydder istedetfor humle. Grünerløkka Brygghus har laget et brygg sammen med Voss bryggeri og By Norse. Kjetil Johnsen, som er daglig leder ved Grünerløkka Brygghus forteller velvillig og entusiastisk om denne måten og brygge øl på.

Hva er Alu laget av?

Så, hva kan man forvente av en øl med ingredienser som ble brukt i brygging i norrøn tid? Hvordan smaker kveik, pors* og einerlåg*, røykmalt* og litt spelt* til sammen? Hvilken ølstil minner det om?

Alu? – Det minner ikke om noen ting, svarer Kjetil og råflirer. Alu er en spesiell øl. -Skal det minne om en ølstil så må det være Gruit, som opprinnelig er en krydderøl fra Belgia. -Som er brygget på planter fra skogen og sånt… men Gruit er riktignok helt uten humle, Alu har noe humle i seg skal sies.

Ellers kan man jo si at det er en norsk gårdsøl brygget med moderne bryggemetoder. Det er ikke tvil om at dette er en særegen øl.

Voss bryggeri og Stjørdalsøl brygger dels med slike metoder i dag. Kveiken som er brukt som gjærstamme er en gammel gårdsgjær fra Voss. Voss Bryggeri bruker denne fast i noen av sine øl, kan Kjetil fortelle, og de mesker dessuten inn med einer.

Kveik versus Saccaromyses

Kveiken gjæres ikke så langt ut som man gjør med Saccaromyses, og man gjærer ut denne på mye høyere temperatur enn man gjør med sistnevnte. Dette gir en betraktelig mer fruktig og krydret øl, og det blir mer esterproduksjon i denne ølen.

En stor forskjell på moderne og gammel brygging er at vi i dag har vi temperaturkontroll. Ved bryggingen av Alu lot vi temperaturen gå, forteller Kjetil, og det påvirker dessuten smaken…

For å smaksette ølen før i tida, så brukte man det man hadde. Humle hadde man lite av den gangen (selv om man har funnet humle i vikingtida…). Man brukte ikke alltid einerlåg og pors, noen ganger brukte man ryllik for eksempel. Man måtte nemlig bruke noe for å balansere vørteren, slik at den ikke ble for søt.

Humle gjør som kjent ølen bitrere, det samme gjør pors, einerlåg, ryllik osv.

Norrøn kultur

Kjetil synes det er interessant med norrøn kultur i mat-og drikketradisjoner og har opp gjennom tida vært i skogen og plukka mye selv. Det er han som har gått i skogen og plukket pors og einerlåg til bruk i bryggingen av denne spesielle ølen også. Han trives godt med det. Og har allerede planen klar for våren; da skal han ut i skogen og plukke granskudd til brygging av et annet øl!

Ølkultur har blitt utvikla ut fra det man hadde tilgjengelig den gangen, så dette er viktige og spennende tradisjoner å både ta vare på og benytte seg av.

I tråd med dette lurer du kanskje på hvorfor ølen heter Alu?

Visste du at Alu betyr øl?

Alu er det norrøne ordet for øl, og selvsagt slående likt ordet Ale som engelskmennene i dag bruker hyppig. Sannsynligvis er det vikingene som har tatt med seg ordet og navnet da de erobret de britiske øyer. Slik som mange andre norske ord.

Videre betyr Norse nordmenn, og Alu By Norse betyr dermed «øl av nordmenn».

Og nå nærmer vi oss kjernen for hvorfor Kjetil og de andre har brygget fram denne ølen; for å tilby norsk tradisjonsøl på musikkfestival hvor nordiske band spiller i London, kalt London by Norse. Og nå har du vel allerede skjønt omtrent hele tegninga.

Festivalen spiller på det norrøne, og dermed er en øl med bryggeinspirasjon fra norrøn tid selvskrevent. Og når det samtidig og beleilig nok er 25 års jubileumet til bandet Enslaved, så vipps; oppstod Alu!

Grünerløkka brygghus og Voss bryggeri ble satt i sving, og resultatet kunne du smake 25. februar.

Hvor kan du smake Alu?

Kjetil kan fortelle at de har Alu på fat på Grünerløkka Brygghus. Totalt sett har de 950 flasker og 20 fat. Hvem andre som vil tilby enda vet han ikke foreløpig, men du vil kunne smake denne på Apollon i Bergen, og på Garage på event med Enslaved.

Undertegnede har smakt ølen, og synes den var meget spesiell. Det er for en kuriositet å regne. Den blir ingen favoritt, men er veldig morsom å ha smakt! Den bringte meg rett tilbake til vikingbøkene jeg leste for mange år tilbake, og den må jo være perfekt for å sette den rette norrøne stemninga skulle man tro.

Liker du smak med historisk sus, eller smak som bryter og skiller seg ut? Vi kan med hånda på bryggekjelen og røresleiva understreke at denne skiller seg ut.

Og Kjetil fra Grünerløkka brygghus vet hva han driver med, han har dessuten laget et lignende brygg før, da på oppdrag fra Naturhistorisk museum før.

*Pors (plante fra norsk skog plukket om sommeren),

*Einerlåg (ekstrakt av einerbusker som har ligget i varmt vann og trukket til seg smak og aroma)

*Røykmalt (nesten all malt snakte røyk før)

*Litt spelt (urhvetekorn)

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern