Saint Patrick er død! Leve Saint Patrick!

Publisert i Alle artikler, Øvrige nyheter

Saint Patrick’s Day er en årlig feiring av Patrick (385 – 486), en tradisjon med røtter tilbake til 1600-tallet. Dagen er en kristen feiring av dødsdagen til mannen som ansees å ha kristnet Irland.

1611-tekst / 1611-foto Frode Henriksen

Patrick ble i følge sagn kidnappet som 16-åring og ført til Irland, hvor han ble holdt som slave i seks år. Det var her han fant Gud – som ba ham flykte til kysten hvor et skip ville bringe han hjem. Senere ble han prest, og returnerte jevnlig til Irland for å forkynne kristendom.

Tradisjonen med å bære grønne klær antas å stamme fra den grønne kløveren som ofte brukes som symbol for Irland, og representerer det hellige trekløver Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd.

Dagen, som har vært en kristen helligdag siden 1903, feires med en tradisjonell parade, god mat og mye, typisk irsk øl. Dagen markeres stort i mange land også utenfor Irland, og da spesielt i Storbritannia, USA og Canada.

Man kan finne det litt merkelig at en kristen dag feires med så store mengder alkohol som man faktisk gjør, men i følge tradisjonene var 17. mars dagen da de kristne lempet på de strenge mat- og drikkereglene – og faktisk tillot å nyte alkohol. Så om du i dag føler trangen til å ta en Guinness, er ikke det så rart – og du vil nok raskt finne deg i godt selskap.

Skål, og Happy Paddy’s Day!

Personvern