Monkey Brew: Øl-apene brygger!

Publisert i Blogg

MB

Bakklandet og øl – kan det bli bedre?

150325_ikon_blogg

 


Tekst og foto: Inga Greve

MONKEY (BUSINESS) BREW

Trondheims nye tilskudd på øl­scenen er gutta fra nanobryggeriet Monkey Brew. På den sjarmerende delen av Bakklandet ligger baren Taps, hvor gutta i Monkey Brew har startet opp ølbar og café. Her serveres det leskende øl fra forskjellige bryggerier, god økologisk kaffe og te, med noe søtt ved siden av om man vil.

Konseptet «Tap Battle»

I ny og ne inviterer Taps til en «slåsskamp» med de større bryggeriene. Konseptet “Tap Battle” innebærer at en representant fra et bryggeri kommer på besøk med sitt utvalg av øl, og Taps stiller med sitt eget øl på hjemmebane. Så skal publikum bestemme hvilket bryggeri de likte best ved å stemme. Vinneren annonseres på slutten av kvelden.

Monkey Brew slo Nøgne Ø

Undertegnende var på Taps da Nøgne Ø var invitert til kamp. Kunne lille Monkey Brew holde ut i ringen mot store Nøgne Ø? Gjett om! Selv om Nøgne Ø stilte sterkt med noe av det beste ølet fra deres sortiment, klarte Monkey Brew å vinne overlegent på hjemmebane. Patriotiske trøndere, eller bare veldig godt øl?

Senere var det Lindheim og Voss sin tur til å forsvare seg mot Monkey Brew. Heldigvis var det nok av kraner på Taps til alle tre bryggerier. Lindheim kom med sine syrlige dråper, mens Voss stilte med noen av sine lokale herligheter. Monkey Brew på sin side hadde stilte med noen bortgjemte fatlagrede hemmeligheter som kunne slå knock out på de fleste.

MBbrygga

Beliggenhet ved Nidelven.

Denne kvelden var det Voss sin tur til å briljere, lokalt Vossa-øl falt i smak, også for trønderske ganer! God stemning og godt øl kan absolutt anbefales på Taps i Trondheim.

Her følger et intervju med øl-apene som ypper til kamp!

Hvem er dere, og hvordan begynte dere med ølbrygging?

Vi møttes på videregående der vi gikk i samme klasse. Etter Forsvaret flyttet vi sammen i kollektiv der vi i slutten av 2008 begynte å brygge øl. Incentivet til den første batchen var dels økonomisk, da vi hadde fått smaken på annet øl enn hva industrien kunne tilby. Men, som studenter var det litt begrenset hvor mye IPA det var forsvarlig å handle fra polet…

Det som i første omgang var et spareprosjekt gikk kjapt over til å bli en altoppslukende hobby, og lesesal-timene gikk med på å lese bloggen «mad Fermentationist» heller enn pensum. Vi kjøpte stadig mer avansert utstyr som DO- og pH-meter.

I 2010 bestemte vi oss for at vi skulle starte bryggeri når vi var ferdige med utdannelsen. I mellomtiden skulle vi bli bedre til å brygge. Vi kuttet ut de mer ekstreme eksperimentene, som øl med to kilo granskudd, og fokuserte heller på å mestre de enkle øltypene.

I 2011 leide vi en loftsleilighet på Møllenberg der vi brygget minst en batch i uka. Gjerne med små variabler som forskjellige gjærstammer eller samme øl med forskjellig tørrhumlingsteknikk. Vi begynte å delta i konkurranser. I NM 2012 tok vi to sølvmedaljer og en bronse. Året etter ble det tre gullmedaljer og tre sølv.

Vi fikk også utmerkelsen Årets hjemmebrygger og brygget ølet vårt hos Nøgne Ø. Samme år tok Pål seg sommerjobb hos Kinn, jobbet hos Vinmonopolet og begynte deretter som eneste ansatt på Bakke Brygg.

Jorg reiste rundt et par måneder på vestkysten av USA, og besøkte flere bryggerier der hvor han fikk innsikt i bryggeteknikker og trender fra California og Oregon. I 2014 jobbet han deltid på Austmann som brygger, i tillegg til at han jobbet som bartender på Den gode nabo i fire år.

Hvorfor navnet Monkey Brew?

På det ene NM´et hadde vi tilfeldigvis et ape-tema på en del av ølene vi hadde med, «Apa Nelson» var en Single Hop American Pale Ale med Nelson Sauvin ment som en pun. I ettertid var det flere som omtalte oss som apeguttene.

Dessuten ville vi ha et navn som skilte seg fra andre bryggerier i Norge, som gjerne spilte på stedsnavn eller med et norrønt tema. Vi tenkte også at siden ølene vi lagde i stor grad var inspirert av den amerikanske craft-brew-trenden, var det mer riktig med et ungt og mer urbant utrykk enn vikingøl.

Hvilke planer har bryggeriet mot sommeren?

Mot sommeren ser vi for oss å få brygget mer surøl fermentert på eikefat! Vi har allerede to batcher med en belgisk quad som har fått strains i fra Crooked Stave og Russian River som står og godgjør seg. De skal snart over på stål for å gjøre plass til en Berlinerweisse og et par Saison med lakto og brett (gjær). Ellers har vi noen spennende samarbeidsbrygg med Cervisiam på gang.

Hva slags typer øl brygger dere?

Mye forskjellig, så langt har det vært mye humledrevet, men vi har også lagd Eis­bock (Norges eneste?), 18% Barley Wine, Bourbonfatlagret Imperial Stout og 3,5% Red Ale tappet med nitrogen for å nevne noe.

MBtavle

Noe av utvalget på Taps i Trondheim.

Har dere en filosofi i ølet dere serverer?

Ølet vi serverer på Taps må først og fremst være godt. Lokalt er et pluss, men det trumfer ikke kvalitetskravet. Ellers har vi ikke så mye til overs for større bryggerier som kjøper opp mindre og legger dem ned, eller aktører som på annet vis hindrer tilgangen på mangfoldet i ølverden.

Hvordan har det vært siden oppstart av Bar og bryggeri?

Siden vi tok over lokalet på Bakklandet har det naturlig nok vært ekstremt mye arbeid. Lange dager og netter. Men det føles godt å jobbe med lidenskapen vår, så det er absolutt verdt det!

Hvordan var det å vinne over Nøgne Ø på Tap battle?

Hehe, det er jo et litt uhøytidlig opplegg, men veldig moro! Ekstra festlig at vi i samme slengen gikk forbi dem på Untappd sin rangering over beste bryggerier i Norge!

Hva syns dere om Trondheims ølscene?

Den er i ferd med å bli fantastisk! Håper det kommer til enda flere (dyktige) aktører, men sammenlignet med hvordan den var når jeg fattet interesse for håndverksøl for åtte år siden har det blitt mye bedre.

Hvilken øl og mat kombinasjon er deres favoritt midt på vinteren?

Hm.. Lagde en marokkansk lamme­tagin med plommer, som jeg hadde en vellagret belgisk quad til. Den komboen ble en for bøkene. Ellers er jeg alltids en tilhenger av burger og amerikansk pale ale, hvilket er menyen for super­bowl på søndag!

Hvordan tror dere 2016 blir for bryggeribransjen i Norge?

Tror flere aktører vil komme til og at trenden med at markedet vokser vil fortsette, men kanskje noen vil falle fra? Ellers er jeg spent på om vi får flere oppkjøp, og hvilke konsekvenser det får for mangfoldet.

Takk for praten, Monkey Brew! Ølakademiet ønsker dere lykke til i fortsettelsen.

På vår blogg kan du lese flere lignende saker. God lesning!

Personvern